Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 2 Sıra: 8 / No: 588 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0282.x

İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının Örgüte Duyulan Güvene Etkisi: Örgütsel Adaletin Aracılık Rolü
Hakan BAYRAMLIK Şahin ÇETİN A. Taha YURDAKUL
Dr., Kara Harp Okulu, Savunma Bilimleri Enstitüsü-Dr., Kara Harp Okulu Dekanlığı, Yabancı Diller Bölümü-Doktora Adayı, Kara Harp Okulu Dekanlığı, İşletme Bölümü

Özet
Çalışanların örgüte ve yöneticilere karşı duydukları güvenin birçok örgütsel değişkenle olumlu bir ilişkisi vardır. Sosyal Mübadele Kuramına göre çalışanların örgüt ile ilişkileri karşılıklılık temellidir. Bu ilişkide örgütün çalışanlara yönelik politika ve uygulamaları etkilidir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel güvenin sağlanmasında işletmedeki İKY uygulamalarının etkisini ve bu etkide algılanan örgütsel adaletin rolünü ortaya koymaktır. Savunma sektörü çalışanları üzerinde yapılan araştırmada, insan kaynakları uygulamaları ve örgütsel güven değişkenlerinin arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerinde örgütsel adaletin aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma sonucunda, İKY uygulamaları ile örgüte duyulan güven ve algılanan örgütsel adalet arasında olumlu yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu ve İKY uygulamalarının örgüte duyulan güven üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel adaletin kısmi aracılık rolünün bulunduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: İKY Uygulamaları, Örgüte Güven, Örgütsel Adalet

Abstract
Employee trust in managers and the organization is associated with a plethora of positive organizational outcomes. Social Exchange Theory contends that the relationship between organizations and employees are based on norms of reciprocity. Consequently an organization`s policies and practices oriented towards its employees might have a significant effect on this relationship. The purpose of this study was to find out if there was a relationship between human resource practices and employee trust in the organization. This study also attempted to explore moderating role of organizational justice in this relationship. Participants of the study were 300 white and blue collar employees from Ankara based large-scale defense companies. Significant positive associations were found between HR practices, organizational justice and trust in organization. It was also found that organizational justice partially mediated the relationship between HR practices and trust in organization.

Keywords: HR practices, trust in organization, organizational justice.

63030 kez görüldü, 2603 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi