Yıl: 2012/ Cilt: 14 Sayı: 2 Sıra: 3 / No: 482 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2012.0199.x

İş Tatmini -Kişi Örgüt Uyumu ve Amire Güven- Kişi-Örgüt Uyumu İlişkisinde Dağıtım Adaletinin Düzenleyici Rolü
Doç.Dr.Ömer TURUNÇ, Dr.Mazlum ÇELİK

Özet
Günümüz örgütlerinde kişi örgüt uyumunun sağlanması örgütsel başarımı tanımlayan pek çok çıktının öncülü olarak görülmektedir. Bu çalışmada otomotiv sektöründe yapılan uygulamalı bir araştırma ile (n=302) kişi-örgüt uyumunun artırılmasında rolü olduğu düşünülen iş tatmini ve amire güvenin etkileri araştırılmıştır. Bu etkide dağıtım adaletinin düzenleyici etkisinin olup olmadığının belirlenmesi için düzenleyici etki (moderating effect) analizi yapılmış ve çizilen regresyon eğrileriyle dağıtım adaletinin, hem iş tatmini ile kişi-örgüt uyumu arasında, hem de amire güven ile kişi-örgüt uyumu arasındaki ilişkide düzenleyici etkiye sahip olduğu teyit edilmiştir. Daha önce bir bütün olarak araştırılmamış ve ampirik olarak ortaya konulmamış olan iş tatmini ve amire güvenin pek çok örgütsel çıktının öncülü olan kişi- örgüt arasındaki uyumun artırılmasında dağıtım adaletinin düzenleyici rolünün belirlenmiş olması bu çalışmanın en önemli katkısıdır.

Anahtar Kelimeler: Kişi-Örgüt Uyumu, İş Tatmini, Amire Güven, Dağıtım Adaleti, Düzenleyici Etki

Abstract
It appears that providing the person –organization fit(POfit) is considerable antecedent of a lot of today`s successful organizations` outputs. In this study, the effects of job satisfaction and supervisor trust on POfit are examined by an applied research in the automotive industry (n=302). Effect analysis is performed to determine whether perceived distributive justice has a moderating effect or not in that effect. It is confirmed that the perceived distributive justice has a moderatig effect on both relationship between job satisfaction and POfit, and the relationship between supervisor trust and POfit with drawing regression curves. It is an important contribution of this study that the relationship between job satisfactin and supervisor trust has not been yet examined and amprically presented as a whole and in the same time specfiying the escalation role of perceived distributive justice between such a relationship like job satisfactin and supervisor trust and POfit.

Keywords: Person –organization fit, , job satisfaction, supervisor trust, distributive justice, moderatig effect

63317 kez görüldü, 4360 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi