Yıl: 2001/ Cilt: 3 Sayı: 1 Sıra: 6 / No: 101 /     DOI:

İş Arama Sürecinde Başarı Yolu !...
Şengül KÜLAHLI
Kalgem Yönetim Danışmanlığı Genel Koordinatörü

Yeni bir yüzyılın eşiğinde değişime ayak uydurabilecek niteliklere sahip olmak bireysel rekabet üstünlüğü için yeterli olmamaktadır. İş dünyasındaki fırsatların hızla değiştiği ve bir o kadarda zorlaştığı günümüzde niteliklerimizi uluslararası düzeye getirmenin yanı sıra, bu niteliklerin pazarlamasını da en doğru biçimde yapmak gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalarınızda kendinizi kurumlardan farklı görmeyerek, pazarlama stratejilerinizi en ince ayrıntısına kadar planlamalı ve kendinize bir iş arama planı yapmalısınız. Bir amaç ve plan doğrultusunda yürüttüğünüz çalışmalarınızda başarı kaçınılmaz olacaktır.

İş arama planınızı yapılandırırken öncelikli olarak kendinizi tanımakla işe başlayın. Kendinizi, yani değerlerinizi, amaçlarınızı, güçlü yanlarınızı, zayıf yönlerinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz ? Bundan 5 yıl sonra  yada 10 yıl sonra kendinizi nerede görmek sizi mutlu edecektir. Bu soruların cevaplarını net bir şekilde ortaya koyabiliyorsanız işiniz kolaylaşacaktır. 

Kendinizi tanımlayabildikten sonra sıra, içine girmeyi düşündüğünüz piyasayı, bu piyasadaki kuruluşları tanımaya gelecektir. Bu kurumları ne kadar iyi tanıyabilirseniz kendinize uygun alternatifleri o kadar çoğaltabilirsiniz. 

Kuruluşların öncelikli amaçları kar etmek, itibar kazanmak, sürekli amaçları  ise, hayatta kalmak, pazar payını korumak ve arttırmaktır. Kurumların öncelik sıralaması  müşteri memnuniyeti, çalışanların memnuniyeti, pazar payının arttırılması ve aktiflerin karşılığını almak şeklindedir. 

Siz öğrenim durumunuzla, istekliliğinizle, yeteneklerinizle bu amaç ve önceliklerin neresinde duruyor sunuz ? Kuruluşların bu amaç ve önceliklerini karşılamak için neler yapabilirsiniz, buralardaki pozisyonların gerektirdiği niteliklerle sizin nitelikleriniz arasında farklar ve benzerlikler nelerdir? Bu sorularınızın cevaplarıyla birlikte önünüze birçok yol çıkabilir. Önemli olan doğru seçeneğe doğru başvuruyu yapabilmektedir.

Doğru başvurudan kastımız, beklentileri karşılayacak bir özgeçmişin, doğru zamanda doğru kanallarla doğru kişiye iletilmesini sağlamaktır. 

Özgeçmiş yazarken, karşıdaki insanın beklentilerini göz önünde bulundurun, zamanının kısıtlı olacağını göz önünde bulundurun. Kısıtlı zamanda, iş kargaşası içine öz geçmiş mektubunuz bir köşeye atılıvermesin. Nitelikleriniz ne olursa olsun, hangi okulu bitirirseniz bitirin öz geçmiş mektubunuzun görselliğine önem verin. 

Özgeçmişiniz kısa zamanda istenilen bilgileri vererek kendisini okutmalıdır. İyi düzenlenmiş bir özgeçmişte gereksiz bilgi yoktur. Örneğin özgeçmişinizin başına “özgeçmiş” diye yazmanız gereksizdir. İlk bakılacak bilgiler ise, kişisel bilgileriniz, öğrenim durumunuz, yeterlilikleriniz ve iletişim bilgilerinizdir. Bu bilgiler içinde özellikle belirtmek istediğiniz, sizin için farklılık yaratacağına inandığınız bilgiler varsa bunları da daha belirgin bir şekilde yazabilirsiniz. 

Özgeçmişinizin önüne, kısa bir ön mektup yazmak amacınızı net bir şekilde ortaya koymanıza olanak verir. Ayrıca bu ön mektubu kuruma ve kurumdaki ilgiliye hitap ederek yazmak önemli bir ayrıntı olabilir. Bu ilgililerin isimlerini öğrenmek için çaba sarf edin. 

Amacınızı, niteliklerinizi, diğer adaylardan farkınızı ortaya koyan  özgeçmişinizi düzenledikten sonra bu özgeçmişi eleman arayan firmalarla buluşturabilmek de önemlidir. Bunun için firmaların eleman arama kaynaklarını yakından takip etmeniz gerekmektedir. Bu kaynaklar içinde, ilanlar, üniversiteler, internetteki CV bankaları,  danışmanlık firmaları, meslek odaları vardır. 

Firmalara doğrudan yapacağınız başvurular bir ihtiyaç halinde ilk akla gelen aday olmanıza yol açabilir. Tüm bu kaynakların yanı sıra size referans olabilecek tanıdıklarınızın da etkili olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. İşe girdikten sonra bu dostlarınıza teşekkür etmeyi unutmayın.

Özgeçmişiniz, doğru zamanda doğru kişiye ulaştığı zaman, nitelikleriniz işin niteliklerini karşılıyorsa sizin için bir görüşme fırsatı doğacaktır. Bu görüşme işverenle yaptığınız karşılıklı bir bilgi alış verişi toplantısıdır. Bu toplantıda işveren. neden o firmayı tercih ettiğinizi, firma için neler yapabileceğinizi, yeterliliklerinizi, kişisel özelliklerinizi, değerlerinizi, şartlara uygunluğunuzu anlamaya çalışır. Size düşen görev ise gerek dış görünümüz, gerekse sözlü ifadelerinizle işi istemedeki amacınızı, yeterliliklerinizi, niteliklerinizi, vizyonunuzu kısaca işi istediğinizi, işi yapabileceğinizi ve uyum sağlayacağınızı en açık biçimde ifade etmektir. Bunları ifade ederken kullandığınız beden dili ve saçınızdan tırnaklarınıza kadar tüm dış görünümüz sizi desteklemelidir. 

İş arama sürecinde hiçbir şeyi kolayca elde etmeyi hedeflemeyin. Kendinize güvenmeniz, olası tüm yolları denemeniz ve niteliklerinizi daha da geliştirmek için çaba göstermeniz başarılı olmanızı ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır. Yeter ki siz isteyin. 

* KALGEM YÖNETİM DANIŞMANLIÄžI

 e-mail: kalgem@kalgem.com
 

Tel: 224-2496782

 
62138 kez görüldü, 0 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi