Yıl: 2020/ Cilt: 22 Sayı: 2 Sıra: 5 / No: 749 /     DOI:

Evden Çalışma ve Evde ve Ofiste Çalışan Bilişim Uzmanlarının İş-Yaşam Dengelerinin Karşılaştırılmasına Yönelik Bir Araştırma
Ayşem GEYİK KÜÇÜK - Doç.Dr. Fulya AYDINLI KULAK
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı Mezunu - İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Özet
Türkiye`de 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ile çerçevesi önemli ölçüde çizilen esnek çalışma modelleri, dünyada uzun yıllardan bu yana uygulanmaktadır. Farklı tür ve yöntemleri olmakla birlikte, bu çalışmada esnek çalışma modellerinden biri olan evden çalışmaya odaklanılmaktadır. Evden çalışma, geleneksel olarak oldukça eski bir esnek çalışma modeli olsa da günümüzde hem uygulama alanı hem de kapsamında yer alan çalışanların niteliği oldukça değişmiştir. Günümüzde işletmelerin evden çalışmayı nitelik düzeyi yüksek olan çalışanlara da uyguladıkları görülmektedir. Evden çalışmanın zaman ve maliyet avantajı sağlaması gibi yararlarının yanında iş-yaşam dengesinin sağlanmasına da katkıda bulunması beklenmektedir. Diğer yandan evden çalışmanın, kişinin kendi kendini disipline etmesinde karşılaşabileceği zorluklar ve ailesinin/çevresinin beklentileri gibi sıkıntılar nedeniyle her zaman iş-yaşam dengesine olumlu yönde hizmet etmeyebileceği de ifade edilebilir. Dolayısıyla da bu çalışmada evde ve ofiste çalışanların iş-yaşam dengeleri karşılaştırılmakta ve evden çalışmanın iş-yaşam dengesinin kurulmasına fayda sağlayıp sağlamadığı sorgulanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, bilişim sektöründe evde ve ofiste çalışan ve kartopu örneklem yoluyla ulaşılan 86 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan iş-yaşam dengesi ölçeğinin geçerliliğini ortaya koymak amacıyla faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Evde ve ofiste çalışanların iş-yaşam dengelerinde fark olup olmadığını belirlemek için, öncelikle t-testi kullanılmış ve sadece ofiste çalışanlar ile (az ya da çok düzeyde) evde çalışanların iş-yaşam dengeleri arasında evde çalışanlar lehine fark olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak katılımcılar, evde çalışma sıklıklarına göre sınıflandırılarak iş-yaşam dengeleri arasında fark olup olmadığı ANOVA testi kullanılarak sorgulanmış ve çalışanların evden çalışma sürelerine göre iş-yaşam dengelerinin farklılaşmadığı belirlenmiştir. Buna göre, çalışanların az süreyle de olsa evden çalışmalarının iş-yaşam dengeleri açısından yararlı olduğu ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:Esnek çalışma, evden çalışma, iş-yaşam dengesi, bilişim sektörü.

Abstract:
Flexible working models, which were defined in Labour Law no. 4857 in Turkey in 2003, have been used all over the world for years. From along various flexible working models,we focus on home-based working in this study. Even though home-based working traditionally has a long history, it has changed in terms of fields and quality of employees covered. Nowadays, companies provide home-based working opportunities to highly qualified employees due to technologic advances. Home-based working is a cost effective and time consuming model and it is also expected to improve work-life balance. However, in home-based working there may be several restrictions caused by lack of self-discipline of employees and expectations of families, thus it may cause poor work-life balance. Therefore, in this study work-life balance of employees working at home and at office is compared and it is investigated if home-based working helps improving work-life balance or not. The sample consists of IT experts working at home and at office that are reached via snowball sampling method. Work-life balance scale used has been validated by conducting factor analysis. Firstly, t-test has been used to determine the difference between home-office and office employees and a significant difference has been found between these groups indicating a higher work-life balance of home-office employees. Secondly, participants have been classified according to frequency levels of working at home and the difference between the groups are re-analyzed via ANOVA test. According to the results, no significant difference in terms of frequency levels of working at home has been found in work-life balance levels. As a result, it is benefical to provide home-office opportunities to employees for at least limited periods to improve their work-life balance.

Keywords:Flexible working, home-based working, work-life balance, information technology (IT) sector.

62796 kez görüldü, 441 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi