Yıl: 2017/ Cilt: 19 Sayı: 4 Sıra: 4 / No: 668 /     DOI: 10.4026/isguc.422372

Örgütlerde Strateji -Yapı Uyumu ve Uygulamadan Örnekler
İsmail EFİL - Murat ÇUBUKCU
Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü, Prof.Dr., Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Doktora Öğrencisi

Özet

Bu makalede, stratejinin ne kadar iyi seçilmiş ve planlanmış olursa olsun, eğer örgüt yapısı, bu seçilen ve planlanmış stratejiyi uygulamak için çok iyi biçimde organize edilmemiş ise, etkin olmayacağı, örgüt yapısıyla uyumlu olmaz ise de başarılı olamayacağı ve bu durumun işletme performansını olumsuz etkileyeceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Stratejik yaklaşım, geleceğe karşı pasif değil, aktif olmayı gerektirir. Strateji ve örgüt yapısının uyumsuzluğu, işletme amaçlarının etkin gerçekleşmesine mâni olur. Tam tersi, uyumlu ve olumlu etkileşim ise sinerjik bir güç oluşturur ve işletme performansına katkı sağlar. Çevrenin çok değişken ve belirsiz olması örgütlerin çevreye karşı çok hızlı bir şekilde uyum sağlamasının gerekliliğini; örgütlerin geleceğe ilişkin uyarlanabilir, dönüştürülebilir, yenilenebilir yönetim tarzlarını benimsemelerini gerekli kılmıştır. Strateji değişikliğine giden işletmelerin, başarılı olmaları için, örgüt yapısında da değişiklik yapmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, işletme yapısı ve strateji arasında çok sıkı bir bağımlılık ve etkileşim bulunduğunun teorik çerçevede ortaya konulmasıdır. Strateji-yapı uyumunun, örgütsel performansta işletmelere sinerji sağlayabileceği ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Strateji-yapı uyumu konusunda literatürde yapılan çalışmaların bir araya getirilerek toplu halde sunulması amaçlanmıştır. Türkiye’de ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan iki büyük işletmeden örnekler ile konunun uygulanabilirliği desteklenmektedir. Ayrıca çalışmada yer alan stratejik yönetim uygulayan, sektöründe önde gelen iki işletmenin kurumsal profillerine ve stratejilerine örnek olarak yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim – Örgüt Yapısı – Etkileşim – Uyum

Abstract

In this article, it has been attempted to show that no matter how well-chosen and planned the strategy is, if the organizational structure is not well organized to perform this selected and planned strategy, it will not be effective, and also this situation will adversely affect business performance. Strategic approach requires to being active, not passive towards the future. The incompatibility of strategy and organizational structure prevents the effective execution of business objectives. On the contrary, harmony and positive interaction form a synergic power and contributes to business performance. The fact that the environment is so volatile and ambiguous necessitates that organizations must adapt very quickly to the environment; and also organizations must have adopt adaptable, transformable, renewable management styles that are relevant to the future. Businesses that are going to do strategic changes need to make changes in their organizational structure in order to be successful. The intention of this study is to put in the theoretical framework that there is a very strong dependence and interaction between the business structure and strategy. Also it has been tried to revealed that the harmony of strategy and structure, may provide synergy with the organizational performance. It is aimed to bring together the work done in the literature on strategy-structure fit in a collective way. With the examples of two major businesses which they located in the top 500 industrial companies in Turkey, applicability of the subject is supported. In addition, it has been given place as examples of corporate profiling and strategies of the two leading players in the industry who apply the strategic management which said in the study.

Key Words: Strategic Management - Organization Structure - Interaction - Integration


62691 kez görüldü, 3213 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi