Yıl: 2016/ Cilt: 18 Sayı: 2 Sıra: 3 / No: 625 /     DOI: 10.4026/2148-9874.2016.0315.X

İşyerinde Saldırganlık ve Şiddet İşten Ayrılma Niyetini Etkiler (mi?): Kamu Sektörü Örneği
Dr. Mustafa KARACA-Dr. Fatma İNCE
Ahi Evran Üniversitesi-Mersin Üniversitesi

Özet
Örgütsel ahengi bozan saldırgan davranışlar örgütte çalışan bireylerin işte kalma yada işten ayrılma niyetlerini de etkilemektedir. Bir sapkın davranış türü olan saldırgan davranışlar, örgüt içerisinde herkes tarafından sergilenebilmekte ve yıkıcı bir etki bırakabilmektedir. Saldırgan davranışların çalışma barışını bozduğu ve örgütün en değerli kaynağı olan insan kaynağını yani beşeri sermayesini negatif etkilediği bilinmektedir. Çalışmada saldırgan davranışlara maruz kalmanın işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Uygulamanın bir kamu sektöründe yapılmış olması ve çalışanların iş garantisinin bulunması işten ayrılma niyetinin baskılanmış olma olasılığına karşın bireylerin kendilerini ifade etme serbestileri açısından daha makul sonuçlar vermiştir.

Anahtar Kelimeler: İşten Ayrılma Niyeti, Saldırgan Davranışlar, Mağduriyet, Kamu Sektörü, Örgütsel Davranış

Abstract
The aggressive behaviors which break on organizational coherence are also effect the work permanence and turnover intentions of workers`. Aggressive behavior is a kind of perverted or abnormal behavior. All of the workers, co-workers and managers can exposure aggressive behaviors in organizations. It is known that aggressive behavior has a destructive effect in organizations. And also aggressive behaviors effect the human capital of organizations negatively. We are going to research the relationship between aggressive behaviors and turnover intentions of organization workers` in this study.

Keywords: Turnover intention, aggressive behavior, victimization, public sector, organizational behavior

63418 kez görüldü, 1801 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi