Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 3 Sıra: 5 / No: 595 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0289.x

DEÄžİŞEN İŞ ORTAMINDA BİREYE AİT DİNAMİKLER: ÖZ-DENETİM`İN ROLÜ
Yard. Doç. Dr. Esra Atilla BAL
Acıbadem Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Özet

Öz-denetim, endüstri-örgüt psikolojisinde güncel olarak popüler bir kavramdır ve pek çok nedenle bu alan için büyük bir potansiyel taşımaktadır (Vancouver ve Day, 2005).Örgütlerdeki bürokrasi, hiyerarşik yapı ve otoriter liderlik stillerini daha otonom uygulamalar ve girişimci yaklaşımlarla değiştirme arayışının da etkisiyle, öz-denetim teorisi modern örgütlerin yeni oluşan talepleriyle uyumlu bir yaklaşım içermektedir. Günümüzde öz-denetim ile ilgili araştırmalar psikolojinin pek çok alanında önem teşkil eder hale gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda; uygulamalı psikoloji, eğitim, halk sağlığı ve endüstri alanlarında hedef-odaklı davranışların birey ve grupların esenliği için büyük önem teşkil ettiği ortaya konmuştur (Boekaerts, Maes ve Karoly, 2005). Bu çalışmanın amacı; öz-denetim kavramını tanımlayarak, onunla yakından ilişkili kavramlara dikkat çekmek ve öz-denetimin örgütsel sonuçlarına değinerek gelecek çalışmalar için araştırmacılara öneriler sunmaktır.
Anahtar Kelimeler:
Hedef belirleme teorisi, geribildirim, kişisel insitatif, öz-yönetim, duygu durumu.
Abstract
Self-regulation is a recently popular concept in industrial-organizational psychology and holds great potential for this field for various reasons (Vancouver and Day, 2005). Given the search for more autonomous practices and entrepreneurial approaches on the side of organizations instead of bureaucracy, hierarchy and autonomous leadership, self-regulation presents an approach that is in line with the current demands of the modern workplace. Recently, studies regarding self-regulation have become of significance in various fields of psychology. Research carried out in previous years has shown that; in applied psychology, education, public health and industry, goal-oriented behavior is of crucial importance for individual and group well-being (Boekaerts, MaesandKaroly, 2005). The aim of this paper is to define the concept of self-regulation, refer to its organizational consequences and draw attention to closely related concepts. In addition, suggestions for future research regarding this concept will also be shared.

Keywords: Goal-setting theory, feedback, personal initiative, self-management, emotional status.

63216 kez görüldü, 1864 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi