Yıl: 2015/ Cilt: 17 Sayı: 3 Sıra: 2 / No: 592 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2015.0286.x

ARAŞTIRMALARDA İSTATİSTİK VE ETİK
Prof.Dr.Nuran BAYRAM
ULUDAÄž ÜNİVERSİTESİ, İİBF, EKNOMETRİ BÖLÜMÜ

Özet
Araştırmalarda istatistik uygulamanın temeli ve önemli bir bileşenidir. Eğer kullanılacaksa, tasarım ve analiz için istatistiksel metotlar güçlü araştırma araçlarıdır. Etik ve dürüstlük de araştırmanın önemli bir parçasıdır. Araştırmalarda pek çok deney tasarımı vardır. Dolayısı ile araştırma etiği ve istatistik, hem tasarım hem de analiz de önemli bir rol oynar. Bu çalışmada istatistik ve etik arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Araştırma, İstatistik, Etik

Abstract

Statistics form a basis for researches and it is an important component of applications. Statistical methods are powerful research tools for design and analysis when they are used. Ethics and integrity is also an important part of the research. There are many experimental designs in researches. Therefore, research ethics and statistics play an important role in both design and analysis. In this study it is aimed to reveal the relationship between statistics and ethics.
Keywords: Research, Statistics, Ethics.

63038 kez görüldü, 2275 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi