Yıl: 2014/ Cilt: 16 Sayı: 4 Sıra: 6 / No: 566 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2014.0265.x

Performansa Dayalı Döner Sermaye Primi Uygulaması ve Sağlık Çalışanlarına Etkisi
Yrd. Doç. Dr. Sebiha KABLAY
Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

ÖZET

Neoliberal ekonomik politikalar sağlık alanında pek çok yeni uygulamayı da beraberinde getirerek alanı derinden etkilemiştir. Bu etkiyi yaratan başlıca uygulamalardan birisi de bir ücret esnekliği uygulaması olarak “Performansa Dayalı Döner Sermaye Primi (PDDSP)” ödemesidir. Bu uygulama ile sağlık çalışanlarının ücretleri yapılan hizmetin (muayenelerin, girişimlerin, ameliyatların, tetkiklerin vb.) artışına paralel olarak arttırılmaktadır. Bu çalışmada PDDSP uygulamasının sağlık çalışanlarına ve çalışma iklimine etkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırmada yöntem olarak nicel araştırma tekniği (soru formu) ve nitel araştırma tekniği (mülakat) birlikte kullanılmıştır. Araştırma girişimsel işlemlerin de yapıldığı bir devlet hastanesinde 160 sağlık çalışanı (doktor, hemşire, yardımcı hizmetli) ile soru formu, 10 sağlık çalışanı (doktor, hemşire) ile de mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16.0 İstatistik Paket Programı kullanılmıştır. 

Araştırma sonucunda ücret esnekliği olarak kullanılan PDDSP uygulaması sağlık çalışanları tarafından gelir arttırıcı bir uygulama olarak görülmesine rağmen; özellikle çalışma barışını bozucu, hasta sağlığını ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyen bir uygulama olarak değerlendirilmiştir. Çalışanlar aynı birimde rekabetin ve gereksiz işlemlerin artmasından rahatsız olduklarını bildirmişlerdir.

Bu nedenlerle gelir arttırıcı etkisine rağmen uygulamanın kaldırılarak, insan bedenini metalaştırmayan bir ücret sisteminin uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler: Performansa Dayalı Ödeme Sistemleri, Ücret Esnekliği, Sağlık Çalışanları

 

 

ABSTRACT

The neo-liberal economic policies have deeply affected the health care field by bringing many new applications in this field. One of the main applications that create this effect is "Performance-Based Revolving Fund Premium (PBRFP)" as a wage flexibility application. With this application, the wages of health care workers are increased in parallel with the increases of service (examinations, procedures, surgeries, tests, etc.) fees. In this study, it is intended to demonstrate the impact of the PBRFP application on health workers and working climate. In the research, quantitative research techniques (questionnaire) and qualitative research techniques (interviews) were used as a method. The research was performed in a public hospital, where interventional procedures are also applied, with the questionnaires made with 160 healthcare workers (doctors, nurses, assisted service members), and the interviews made with 10 health workers (doctors, nurses). SPSS 16.0 Statistical Package programwas used to evaluate the data.

As a result of the research, although the PBRFP application used as a wage flexibility system is seen as a means to improve theirwages by health care professionals, it is especially considered  as an application disturbing the labor peace andaffecting  the patient health and economyof the country  negatively. The healthcare professionals have reported that they are troubled with the increase incompetition and unnecessary operations in the same unit.

For these reasons, despite its effect of increasing wages,it has come into light that the application must be abolished and a wage system which does not commodity the human body should be implemented

Keywords: Pay for Performance (P4P)Systems, Wage Flexibility, Health Workers


63468 kez görüldü, 1921 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi