Yıl: 2002/ Cilt: 4 Sayı: 2 Sıra: 1 / No: 46 /     DOI:

Türkiye`de Yaşanan Son Ekonomik Krizlerin Sosyo-Ekonomik Sonuçları: Kriz İşsizliği Ve Beyin Göçü
Yard.Doç.Dr. Özlem IŞIÄžIÇOK
Uludağ Üniversitesi - İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Son yıllarda gerek küresel ölçekte, gerekse ülkemizde, nedenleri ve sonuçları bakımından en çok tartışılan konulardan birisini de, hiç kuşkusuz, “ekonomik krizler”oluşturmaktadır. Ekonomik krizlerin yarattığı başta işsizlik olmak üzere, pek çok birbiri ile ilişkili ekonomik ve sosyal sorun da konunun önemini ve ciddiyetini daha da arttırmaktadır. Bu bakımdan çağımızın en önemli ve en güncel konularından birisinin de ekonomik krizler ve bu krizlerin yarattığı sonuçlar, olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Kriz çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. En genel anlatımla kriz; düzgün olmayan, reform gerektiren istikrarsız bir durum olarak tanımlanmaktadır. (Tüz;2001:3). Bir başka deyişle; kriz rutin, olağan sistemi bozan ve beklenmedik bir şekilde aniden ortaya çıkan acil bir durumu ifade etmektedir. Krizin ortaya çıkmasında rol oynayan çok çeşitli faktörler bulunmaktadır. (Tüz; 2001:5-7). Bu faktörleri doğal çevre ile ilgili beklenmedik değişimlerden kaynaklanan doğal faktörlerden başlamak üzere, ekonomik faktörler, siyasi ve yasal faktörler, ülkelerin toplumsal yapılarından kaynaklanan toplumsal faktörler, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmelerden kaynaklanan teknolojik faktörler olarak sıralamak mümkündür.

Son yıllara damgasını vuran hem küresel hem de ülkemizde yaşanan krizler, diğer faktörlerle de ilgili olmakla birlikte; daha çok ekonomik ve siyasi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bir ülkede yaşanan ekonomik krizle o ülkenin siyasi istikrarı arasında da yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bir başka deyişle; genellikle, ekonomik kriz yaşayan ülkelerde aynı zamanda siyasi istikrarsızlık ve çalkantılara da tanık olunmaktadır.

Bu bakımdan bu çalışmada ülkemizde yaşanan son ekonomik krizlerin yarattığı en önemli sosyo-ekonomik sonuçlardan birisi olan “kriz işsizliği” ile “beyin göçü” incelenecek, bu amaçla da bu konularda, son yıllarda, çeşitli çevrelerce gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına yer verilerek mevcut durum irdelenecektir.

A- Kasım 2000 ve Şubat 2001 Krizleri

Ülkemizde, son dönemde, Kasım 2000 ve Şubat 2001 tarihlerinde olmak üzere; iki ekonomik kriz yaşanmış ve bu krizler beraberinde pek çok ekonomik ve sosyal sorun getirmiştir.

Nitekim, ülkemizde 2000 yılında cari işlemler hedefi önce 2.5 milyar dolarken 2000 yılı Haziran ayında bu hedefin aşılacağı düşünülmüş ve cari işlemler açığı hedefi 4.5 milyar dolara çıkartılmıştır. Ancak 2000 yılı sonunda açığın 9.5 milyar dolara çıkacağı anlaşılınca piyasalar ve Türkiye’ye yönelmiş bulunan kısa vadeli sermaye hareketleri bu durumdan son derece olumsuz etkilenmiştir. Tüm bu ve benzeri ekonomik sorunlar ile siyasi istikrarsızlık gibi bazı olumsuz siyasi gelişmeler sonrasında, önce Kasım 2000’de bir ekonomik kriz yaşanmış, ardından da Şubat2001’de ikinci bir krize ortaya çıkmıştır.(Yeldan;Haziran-Temmuz 2001:29).

Ülkemizin ard arda yaşadığı bu son iki kriz sonucunda, ulusal gelir düzeyinde büyük düşüşler yaşanmış, dış borç yükü artmış, iç borç ve faizlere ek yükler gelmiş, üretim miktarı düşmüş, yoğun işyeri kapanmaları yaşanmıştır.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre; Türkiye Ekonomisi krizlerin etkisiyle, 2001 yılında daralma sürecine girmiş ve 2001 yılının ilk çeyreğinde, % 4.5 daralan Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), yılın ikinci çeyreğinde, % 11.8 küçülmüştür. GSMH’daki ilk altı aylık küçülme % 8.5 olmuştur.(Kenar;2001:25). Tüm bu olumsuz ekonomik gelişmelerin sonucunda ise; son derece ciddi bir sosyal sorun olarak süregelen işsizlikte de çok belirgin artışlar meydana gelirken beyin göçü de artmıştır.

B- Kriz İşsizliği ve Beyin Göçü

1-Kriz İşsizliği

Ülkemizde yaşanan son iki ekonomik krizin en önemli sonuçlarından birisi, kuşkusuz ki, işsizliktir. Nitekim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2001 yılının ilk altı ayında toplam 738.866 kişi işten ayrılmıştır. (Kenar;2001:26). İşten ayrılmalar ve gerekçeleri aşağıdaki tablo1’de sunulmuştur.

 

Tablo1
2001 Yılının İlk Altı Ayında İşten Ayrılmalar ve Gerekçeleri
________________________________________________________

Toplu çıkarma            12.865.            Sağlık nedenleri (işveren)            804.

Bildirimli fesih            84.482.            İşçinin iyiniyet kurallarına aykırılığı            1.454.

Malulen emeklilik            768.            İstifa            300.994

Normal emeklilik            17.844            İşin sona ermesi            40.232

Ölüm            863            İşyerlerinin nakli            54.897

Askerlik            7.704            İşyerinin kapanması            10.336

Evlenme            1.760            Vize süresi bitimi            6.100

16.madde            6.633            Deneme süresi sonu            2.854

Sağlık nedenleri            (işçi) 328            Mevsimlik iş bitimi            16.631

İşverenin iyi niyet kurallarına aykırılığı            2.303            Kampanya bitimi            2.950

Disiplin kurulları kararı            1.021            Statü değişikliği            652

İşe devamsızlık            6.644           Diğer nedenler            150.630

17.madde            7.117            TOPLAM            738.866

 

Kaynak: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’den aktaran Necdet Kenar, “Dünyada ve Türkiye’de İşsizlik”,Tes-İş Dergisi,Ağustos-Eylül 2000,s.26.

Tabloda da görüldüğü gibi, diğer gerekçeler dışında, direkt ekonomik krizle ilgili işyeri kapanması sonucu, 2001 yılının ilk altı ayında, 10.336.000 birey işsiz kalmıştır.

Ülkemizde zaten geçmişten beri süregelen ve artık kronik bir hal alan bir işsizlik sorunu yaşanmaktadır. Hatta son yıllarda ülkemizde yaşanan bu sorunun artık nitelik değiştirerek, işsizlik sorunu olmaktan çıktığı ve bir “istihdam sorunu”na dönüştüğü ifade edilmektedir. (Ekin;Kasım 2000-Şubat 2001:9). Nitekim; ülkemizde işsizlik sorunu; bir taraftan az gelişmiş bir emek piyasası, diğer taraftan kırsal kesimde geniş aile düzeni ve kentsel kesimde ise, kayıt-dışı istihdam biçimlerinin yaygınlaşmasıyla; yani üretken olmayan istihdam biçimlerinin giderek artması nedeniyle; bir istihdam sorununa dönüşmüştür. Bu bakımdan, ülkemizde işsizlik sorunu yerini yoksulluğa terk etmekte ve nitelik değiştirerek istihdam sorunu haline gelmektedir.

Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri ise, mevcut soruna yeni işsizler eklemek suretiyle; durumu adeta içinden çıkılamaz bir hale getirmiştir. Nitekim, yaşanan son krizler sonrası her

100 kişiden 12’sinin işini kaybettiği, mevcut işsizlere yaklaşık 1 milyon kişinin eklendiği, işsizlik oranının % 6’lardan % 10’lara yükseldiği, kadın işgücünün %33’nün işsiz kaldığı, özellikle de eğitim düzeyi yüksek, nitelikli işgücünün üçte birinin işsiz kaldığı, en fazla etkilenen sektörlerin ise; bankacılık ve finans, sanayi ve hizmetler olduğu ifade edilmektedir. (Ekin;2002:5). Bir başka deyişle; ülkemizde yaşanan son iki kriz, mevcut istihdam sorununa, “ kriz işsizliği” adı verilen bir başka sorun yumağının eklenmesine yol açmıştır.

Ancak bu gruba giren, yani ekonomik kriz sonucu işsiz kalan kriz işsizi, bireyleri incelediğimizde karşımıza bir başka çarpıcı nokta çıkmaktadır. (Ekin;2002:5). Bu durumdaki bireylerin büyük bir çoğunluğunu eğitim düzeyi yüksek, nitelikli, genç, modern sektör çalışanlarından oluşturmakta, yine bu grup içinde, kadın çalışanların oran olarak, erkek çalışanlardan daha fazla olduğu (Nitekim kriz sonucu kadın çalışanların %33 yani 1/3’ü işsiz kalmıştır.) görülmektedir. Tüm bu gerçekleri, son günlerde çeşitli kurum, kuruluş veya dernekler tarafından yapılan bazı rapor ve araştırmaların sonuçları da, desteklemektedir.

Bunlardan ilki; ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birisi olan finans sektöründe hazırlanan bir raporun sonuçlarından da açıkça görmek mümkündür. Nitekim, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), “2001 Yılı Raporu” adlı bir rapor yayımlamıştır. (Sabah Gazetesi; 04.06.2002:10). Rapora göre; 2000 yılına 171 bin 732 çalışan ve 7 bin 830 şube ile adım atan bankacılık sektöründe, 2001 yılına gelindiğinde; 35 bin 517 çalışanın işinden olduğu ve 1357 şubenin kapatıldığı bildirilmektedir.Bir başka deyişle; 2000-2001 döneminde 35 bin 517 banka çalışanı işsiz kalırken; 1357 şube kapatılmıştır. 22 banka sistem dışına çıkarken, 79 olan banka sayısı 57’ye düşmüştür. Özel bankalar 11 bin 821, kamu bankaları15 bin 804, ve fon bankaları 13 bin 377 çalışanın iş akdi feshedilmiştir.

Yine, İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği (İNKADE), tarafından yapılan, Ocak-Mart 2002 dönemini kapsayan ve Şubat Krizinin etkilerini inceleme amacını taşıyan bir başka araştırma da benzer sonuçları yansıtmaktadır. (Cumhuriyet Gazetesi;07.05.2002:1ve 17). Araştırma esnasında 40 şirket/grupta genel müdür, genel müdür yardımcısı,müdür, şef, uzman, yönetici asistanı ve memur olarak çalışan toplam 300 kişi ile görüşülerek ülkemizde ekonomik krizin birinci yılı sonunda “beyaz yakalı/nitelikli” işgücünün içinde bulunduğu durum aydınlatılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda, Şubat krizinden en fazla etkilenen ve en fazla eleman çıkaran sektörlerin finansman, teknoloji, otomotiv, reklam, halkla ilişkiler, dayanıklı tüketim, mobilya,inşaat ve lojistik olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu sektörlerde nitelikli işgücü talebinin de yok denecek kadar az olduğu belirlenirken, yıl sonuna kadar da büyük oranda bir eleman alımının olmayacağı öngörülmektedir. Yine aynı araştırma sonucunda, ücretler genel düzeyinin dolar bazında 1995 yılı düzeyine gerilediği tespit edilirken, yıl sonuna kadar kesin iş bulurum diyenlerin oranı % 5, belki bulurum diyenlerin oranı % 12, bulacağımı sanmıyorum diyenlerin oranı ise, % 60 olarak belirlenmiştir. Buna karşılık; müdür ve daha üstü pozisyonlardan işsiz kalanlarda ise, bu oranın % 76 ‘yı bulduğu tespit edilmiştir.

Son olarak da; ülkemizde bir siyasi parti tarafından yapılan bir araştırma, sonuçlarına yer verilmesi, mevcut duruma ışık tutması bakımından yararlı olacaktır. Araştırma Kriz İşsizleri Projesi adını taşımakta ve kriz sonrasında işsiz kalan toplam 2 bin 470 işsizle yüz yüze görüşülerek elde edilen verilerden oluşmaktadır. (Sabah Gazetesi; 21.05.2002:8). Araştırma sonuçlarına göre; işsizlerin üçte ikisi lise ve üstü eğitimli olup, aynı zamanda 35 yaşın altında olan bireylerden oluşmaktadır. İşsizlerin % 96’sını özel sektör çalışanları oluştururken, krizden en çok etkilenen sektörler sırasıyla tekstil, inşaat, gıda, hizmet, finans ve bankacılık sektörleri olarak tespit edilmiştir. Kriz, en etkin olarak İstanbul, İzmir, Kocaeli, Yalova, Ankara, Bursa ve Adana gibi ülkemizin en gelişmiş 7 ilinde yaşanmıştır. Kriz işsizlerinin % 70’nin halihazırda işsiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu söz konusu işsizlerinin % 41’i aile içi ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiğini belirtirken, % 19.4’ünün ailesinden ayrıldığı belirlenmiştir.

2-Beyin Göçü

Yine, kriz işsizliği kadar ciddi ve ülkemizde yaşanan son ekonomik krizlerle birlikte; giderek önem kazanan bir başka konu ise, “beyin göçü” dür. Nitekim, ülkemizde yaşanan son ekonomik krizler ve bu krizlerle hızla artan işsizlik, bireyleri yurt dışına göçe zorlamakta; bu durumda beyin göçünü daha da arttırmaktadır. Bir başka deyişle; son ekonomik krizlerle birlikte, karşımıza çıkan bir başka gerçek de; beyin göçünde yaşanan artıştır.

Beyin göçü, “iyi eğitim görmüş, kalifiye ve yetenekli işgücünün yetiştiği az gelişmiş/gelişmekte olan bir ülkeden gelişmiş bir ülkeye akışı/göçü” olarak tanımlanmaktadır. (Kaya;2002:1). Ülkemizde beyin göçü, özellikle 1960’lı yıllarda başlamıştır. Öncelikle, doktorlar ve mühendislerle başlayan göç, sonra bilim adamları ile sürmüştür. Beyin göçünün en önemli nedenleri ise; ekonomik, politik/siyasal , bilim ve teknoloji politikalarındaki yanlışlıklar ile eğitim sistemlerindeki çarpıklıklar olarak belli başlı dört başlık altında toplanmaktadır. “Türkiye, beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer almakta, iyi eğitim gören 100 kişiden 59’unu elinden kaybetmektedir”.(Kaya;2002:1).

1960’lı yıllardan itibaren özellikle, Avrupa ülkelerine yaşanan göç, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yoğunlaşmış bulunmaktadır. Günümüzde bireylerin büyük çoğunluğunun, ABD’ye yüksek lisans veya doktora yapmak, dil öğrenimi görmek gibi, eğitim amacıyla gittikleri bilinmektedir.(http://www.netyorum.com/aysegulk/20011075.htm). Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) hazırladığı bir rapora göre; halihazırda yaklaşık 15 bin Türk genci ABD’de eğitim görmektedir.(Kaya;2002:1).

Yapılan bazı araştırma sonuçları da günümüzün bu gerçeğini doğrulamaktadır. Nitekim, bu araştırmalardan birisi olan ve yukarıda söz edilen İnsan Kaynakları Yöntemi Derneği (İNKADE) tarafından yapılan araştırmanın bazı sonuçları, doğrudan beyin göçüne ilişkin önemli ip uçları vermektedir. (Cumhuriyet Gazetesi; 07.05.2002:17). Araştırma sonuçlarına göre, son ekonomik krizde işsiz kalan eğitimli ve nitelikli işgücünden halihazırda yurt dışına gidenlerin oranı, % 7, yurt dışına gitme çabaları sürenlerin oranı, % 12, işsiz kaldığı boşluk dönemini yurt dışında yüksek lisans yaparak veya dil öğrenerek geçirmek üzere yurt dışına çıkanların oranı, % 8, ve nihayet; bir fırsat yakalarsam yurt dışına gitmek isterim diyenlerin oranı ise; % 30 olarak belirlenmiştir.

 

SONUÇ

Ülkemizde Kasım 2000 ve Şubat 2001 tarihlerinde yaşanan son iki krizinden sonra, pek çok birbiriyle ilişkili sosyo-ekonomik sorun yaşanmış ve yaşanmaktadır. Ancak, bu sorunların içerisinde; özellikle işsizlik ve beyin göçü son derece ciddi ve önemlidir. Bir başka deyişle; ülkemizde yaşanan son ekonomik krizler, mevcut işsizliğin daha da artmasına neden olurken, 1960’lardan beri süregelen beyin göçünü de hızlandırarak en önemli kaynağımız olan beşeri sermayemizin de etkin kullanılamamasına ve israf edilmesine yol açmıştır.

Nitekim, krizlerin ardından sayıları 1 milyona yaklaşan ve daha önce düzenli bir geliri olan, üretken istihdam da yer alan birey, mevcut üretken işini kaybetmek suretiyle işsiz kalmıştır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda da bu bireylerin nitelikleri incelediğinde; çok daha çarpıcı sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Kriz işsizleri adı da verilen bu işsizlerin büyük bir çoğunluğunun eğitim düzeyi yüksek, genç, kentli ve modern sektör çalışanları oldukları görülmektedir. Bu durum da, bir taraftan ülkemizde zaten uzun yıllardır süregelen ve artık nitelik değiştirerek, bir istihdam sorununa dönüşen mevcut işsizlik sorununu daha da içinden çıkılmaz hale getirirken, diğer taraftan da üretken istihdamın azalmasına neden olarak, toplumumuzu da hızla üretmeden tüketen, mevcut geliri paylaştıran yapıya sürüklemek suretiyle, giderek yoksullaştırmaktadır. Üstelikte, iyi eğitim görmüş nitelikli, ülkemiz için son derece önemli bir güç olan, beşeri sermayemizi de üretken istihdama dönüştüremeden beyin göçü yoluyla kaybetme gerçeği de mevcut durumu daha da dramatik bir halegetirmektedir.

Bu bakımdan, ekonomik krizlerin sosyo-ekonomik sonuçları, bu krizleri yaşayan tüm ülkeler için olduğu gibi, ülkemiz içinde son derece olumsuz, ciddi, tahrip edici, tehlikeli ve acil çözüm bekleyen bir durum arz etmektedir. Kuşkusuz bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılabilmesi için, öncelikle ekonomik ve siyasal istikrarın sağlanması gerekmektedir. Ardından da mevcut sorunlar tespit edilerek, etkin politikalar üretilmeli hızla hayata geçirilmelidir.

Yararlanılan Kaynaklar

“Beyaz Yaka Krizi”; Cumhuriyet Gazetesi; 07.05.2002.

Ekin Nusret ; “İşsizlik Sorununa Yeniden Bakış”, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, Cilt:16, Kasım 2000-Şubat 2001.

Ekin Nusret ; “Türkiye’de İşsizlik Yoksulluğa Dönüşen Yapay İstihdam”, Endüstri İlişkilerinin Güncel Sorunları Semineri, 10-13. Mayıs.2002,Ankara.

Kaya Muammer ; “Beyin Göçü”2002, ( http://www.ogu-tekamsitemynet.com/yazilar/)

Kapusuz Ayşegül;“Taşı Toprağı Altın mı? (http://www.netyorum.com/aysegulk/20011075.htm)

“İşsizler Eve Kapandı”, Sabah Gazetesi, 21. 05. 2002.

Kenar Necdet ; “Dünyada ve Türkiye’de İşsizlik” TES-İŞ Dergisi, Ağustos-Eylül 2001.

Tüz Melek Vergiliel ; Kriz ve İşletme Yönetimi, Alfa Kitabevi, Bursa, Ocak 2001.

Yeldan Erinç ; “ Türkiye Çıkış Yolunu Arıyor: Türkiye IMF Programlarını Harfiyen Uyguladığı İçin Krizden Kurtulamıyor”, TES-İŞ Dergisi, Haziran-Temmuz 2001

62395 kez görüldü, 8 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi