Yıl: 2009/ Cilt: 11 Sayı: 2 Sıra: 6 / No: 356 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2009.0103.x

An Historical View to Strategic Leadership: Alexander the Great
Doç.Dr.Emet GÜREL, Dr.Canan Muter ŞENGÜL
Ege University, Celal Bayar University

Stratejik Liderliğe Tarihsel Bir Bakış: Büyük İskender

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yunan uygarlığının ve kültürünün yaygınlaşarak geniş alanlara yayılmasında büyük pay sahibi olan ve ‘fatihler fatihi’ olarak adlandırılan Büyük İskender’i yönetsel bakış açısıyla mercek altına almak ve stratejik liderlik bağlamında incelemektir.
 
Yöntem: İ.Ö. 356-323 yılları arasında yaşayan Büyük İskender, Yunan kültürü ile Doğu kültürünün değerlerinin karışmasından doğan Helenistik kültürü tetikleyerek Roma İmparatorluğu’nun temellerini hazırlamış ve dünya tarihinin seyrini değiştirmiştir. Tüm dünyada çağlar boyunca irade, tutku ve cesaret sembolü olarak kabul edilen İskender’in liderlik potansiyelini ortaya koyabilmek amacıyla tarih ve yönetim disiplinlerine ilişkin ayrıntılı bir literatür araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda tüm zamanların en sıra dışı ve etkileyici karakteri olarak nitelenebilen Büyük İskender, stratejik liderlik açısından önemli bir vaka incelemesi olarak değerlendirilebilmektedir.

Sonuç: Yirmi yaşında babası II. Philip’in yerine tahta geçen ve Yunan yarımadasından Hindistan’a dek uzanan büyük bir imparatorluk kuran İskender, askeri dehası ile tarihe mal olmuştur. Tarihçiler tarafından kendisine ‘Büyük İskender’ ismi yakıştırılan bu genç adam, otuz üç yıl süren kısa yaşamı sırasında başardıkları ile çağlar boyunca etkileri hissedilen pek çok başarıya imza atmıştır. Bu nedenle Batı’da olduğu gibi, Doğu’da da pek çok millet tarafından benimsenen ve çeşitli efsanelere konu olan Büyük İskender’in kişiliğinin ve yaşamının ayrıntılı analizi, stratejik liderliğe ilişkin tarihsel bir bakış anlamına da gelmektedir. Anahtar Kelimeler: Strateji, Liderlik, Stratejik Liderlik, Büyük İskender.


Anahtar Kelimeler: Strateji, Liderlik, Stratejik Liderlik, Büyük İskender, Ordu Stratejisi.

An Historical View To Strategic Leadership:Alexander The Great
 
Abstract:
 
Objective: This study aims at examining Alexander the Great, who had a big role in spreading Greek civilization and culture in many parts of the world and who can be called as ‘conqueror of conquerors’, from a managerial point of view and examining him in strategic leadership context.


Method: Alexander the Great, who lived between the years 356 BC - 323 BC, laid down the basis of Roman civilization by promoting the Hellenistic culture which was a mixture of Greek and Oriental cultures and this changed the way of world history. A well-detailed literature review related to history and management disciplines was carried out in order to highlight leadership potential of Alexander, who was regarded as the symbol of passion, will and courage all over the world for ages. Alexander the Great, who can be nominated as the most extraordinary and charismatic leader of all times within this context, can be regarded as an important case study in terms of strategic leadership.


Conclusion: Alexander, who succeeded to the crown after his father Philip II when he was 20 and who founded a great empire stretching from Greek Peninsula to India, became a historically important person thanks to his military genius. Young Alexander was given the name ‘Alexander the Great’ by historians. He succeeded in many great things during his 33-year old life that his deeds have been remembered for ages. Therefore; a detailed analysis of life and personality of Alexander, who was internalized and turned into the main character of many legends by many nations in not only Oriental but also Western world, represents a historic point of view in terms of strategic leadership.


Keywords: Strategy, Leadership, Strategic Leadership, Alexander the Great, Army Strategy.

64017 kez görüldü, 6901 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi