Yıl: 2008/ Cilt: 10 Sayı: 4 Sıra: 3 / No: 341 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2008.0084.x

İş Yerinde Psikolojik Taciz (mobbing) Davranışları Üzerine bir Araştırma: Bandırma Örneği
Doç.Dr. Serap PALAZ Öğr.Gör. Sultan ÖZKAN-Necla SARI-Fehim GÖZE- Nurdan ŞAHİN-Ömrüye AKKURT
Balıkesir Üniversitesi

ÖZET

Kişiyi hedef alan sistemli olarak tekrarlanan, yıldırma, aşağılama, korkutma, sindirme ve duygusal şiddet uygulama gibi etik olmayan davranışları tanımlamak için kullanılan psikolojik taciz, modern toplum ve çalışma hayatımızda herkesin karşılaşabileceği bir olgudur. Psikolojik taciz, dünyada her iş kolunda görülebilen, kurbanı fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen ve verimlilik düşüşü, işten ayrılma gibi sebeplerle kurumlara zarar veren bir hastalıktır. Türkiye’de son yıllarda işyerinde psikolojik taciz konusuna olan ilgi artmakta ve bu konuda yapılan çalışma sayısında da bir artış gözlemlenmekle birlikte görgül çalışmalar sınırlı sayıda kalmış ve yapılan çalışmalar daha çok kavramsal boyutlarda gerçekleşmiştir.

Bu çalışmanın amacı, psikolojik taciz (mobbing) kavramının anlaşılması, yaygınlığının belirlenmesi, karşılaşılan olumsuz davranışların adlandırılması, demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği ve bu tür davranışlarla baş etme yollarının neler olduğunun bir alan çalışması yöntemiyle tespit edilerek Türk yazınına katkıda bulunmaktır.

 Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, İşyerinde Yıldırma, Sağlık Sektörü, Eğitim Sektörü 

ABSTRACT:

Mobbing, or psychological harassment at the workplace, is commonly used to describe situations where a worker, supervisor, or manager is systematically and repeatedly mistreated and victimized by fellow workers, subordinates, or superiors. The behaviours involved in mobbing may in fact be fairly common in everyday life and everybody with no difference in culture and in sex can be subject to mobbing which in this situation where the target finds it difficult to defend him or herself or to escape the situation. Such kinds of treatment tend to stigmatise the target and may even cause severe psychological trauma. Although the study of psychological side of mobbing attracted noticeable attention recently in Turkey, there has been paid a little attention to the analysis of empirical aspect of this issue.

In this paper we attempt to make a contribution to redressing this gap by analysing the mobbing behaviours in the workplace using questionnaire survey among full-time employees in the health and education sectors both in private and public. This paper aims to investigate the mobbing behaviours and its frequency, the prevalence of mobbing among participants, the association between workplace mobbing and demographic variables such as age, gender, sector, education, seniority and coping strategies from mobbing behaviours.

 Key Words: Mobbing,Psychological Harassment, Psychological Terror at Workplace, Health and Education Sectors

 


62989 kez görüldü, 9415 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi