Yıl: 2007/ Cilt: 9 Sayı: 3 Sıra: 3 / No: 290 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2007.0049.x

Negatif Moral Kültür - Güvensizlik Ve İşsizlik Kaygısı İlişkisi Üzerine Bir Araştırma
Yard.Doç.Dr. Ferhat ÖZBEK
İktisat Ve Girişimcilik Üniversitesi - Türk Dünyası İşletme Fakültesi - İşletme Bölümü

ÖZET

Bir toplumun kültürel özellikleri çalışma ilişkileri ortamını etkiler. Bu etkinin düzeyi toplumdan topluma ve o toplum içerisinde farklılaşabilir. Bu çalışmada bir toplumdaki moral kültür içerisinde yer alan ve anominin göstergesi olarak ifade edilebilecek insanlara güvenmeme eğilimi, yalan söyleme ve dedikodu yapmanın, çalışma arkadaşlarına güvensizlik ve işsizlik kaygısı ile olan ilişkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre dedikodu yapma ve insanlara güvenmeme eğilimi, çalışma arkadaşlarına güvenmeme üzerinde etkili değişkendir. Ayrıca sonuçlar göstermektedir ki yalan söyleme ve insanlara güvenmeme eğilimi, işsizlik kaygısı üzerine etki eden değişkenler arasında yer almaktadır.

Anahtar kelimeler:
Yalan, dedikodu, insanlara güvenmeme, çalışma arkadaşlarına güvenmeme, işsizlik kaygısı

ABSTRACT
Cultural characteristics of a society affect the environment of work relationships. The level of this effect may differ from society to society and within a society. This study examines the relations between negative moral culture’s propensity for not trusting people, lying & gossiping and not trusting co-workers & unemployment anxiety. The results indicate that gossiping and propensity for not trusting people are the variables that affect not trusting co-workers. Another conclusion of the study is that lying and propensity not trusting people affect unemployment anxiety.

Keywords:
Lying, gossiping, propensity not trusting, not trusting co-workers, unemployment anxiety


62679 kez görüldü, 2795 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi