Yıl: 2005/ Cilt: 7 Sayı: 2 Sıra: 7 / No: 245 /     DOI: 10.4026/1303-2860.2005.0016.x

İş Yaşamında Travmalar: Cinsel Taciz Ve Duygusal Zorbalık/Taciz (Mobbing)
Uzm.Psikolog Tarık SOLMUŞ

Abstract

This article points out to aggression, violence, sexual harrassment, and mobbing, that employee encounter with at the workplace. The given article consists of the reasons, consequences, the emergence and development processes, and the prevelance of sexual harrassment and mobbing at the workplace. The main aim of this study is the review of the previous research on workplace trauma and the guidance for further research. Furthermore, the article aims to give some suggestions for how employee cope with workplace trauma individually and institutionally.

Keywords: Workplace Trauma, Sexual Harassment in the Workplace, Aggression, Emotional Abuse, Bullying at Work, Mobbing.

 Özet
Bu makalede, çalışanların iş yaşamlarında karşılaştıkları saldırganlık, şiddet, cinsel taciz ve duygusal zorbalığa dikkat çekilmiştir. Makale çerçevesinde, iş yerinde yaşanan cinsel taciz ve duygusal zorbalığın nedenlerine, sonuçlarına, ortaya çıkış sürecine-gelişimine ve yaygınlıklarına yer verilmiştir. Makalenin temel amacı, iş yaşamında yaşanan travmalarla ilgili olarak yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi ve bundan sonra yapılacak araştırmalara ışık tutabilmektir. Bununla birlikte, bireylerin, iş yerindeki travmalarla başa çıkabilmek için ne tür bireysel ve örgütsel faaliyetlerde bulunabileceklerine dair de öneriler getirilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: İş Yaşamında Travma, İş Yerinde Cinsel Taciz, Saldırganlık, Şiddet, Duygusal Zorbalık.


62704 kez görüldü, 3472 kez indirildi.

<< --
 
EBSCO
PROQUEST
CABELLS DIRECTORY
INDEX COPERNICUS
SOCIOLOGICAL ABSTRACTS
ASOS Akademia Sosyal Bilimler Index
Üye Girişi
DUYURULAR/HABERLER
Dergide yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Ampirik veriler, değerlendirme sürecinde hakem veya hakemler tarafından talep edilirse, yazar veya yazarlar ilgili verileri paylaşırlar.
Bu verilerin bir başka çalışmada kullanılmaması esastır.
© 2000 - 2024 İş,Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi