Türk Örnekleminde Algılanan Dışsal Pretij Ve İş Değişkenleri İlişkisinin İncelenmesine Yönelik Bir Çalışma
PhD. Aydem ÇİFTÇİOÄžLU,PhD. Zeyyat SABUNCUOÄžLU
Özet:
Örgütsel davranış yazınında algılanan örgütsel prestij, çalışanların örgütlerine ilişkin olumlu tutumlar ve davranışlar geliştirilmesinde sağladığı faydalar nedeniyle oldukça ilgi çeken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda çalışmada Türk çalışanların örgütlerine ilişkin algıladıkları dışsal presatij ile çalıştıkları örgüte ilişkin tutumları arasındaki çoklu ilişki tartışılmaktadır. Araştırma bulguları, batılı araştırmalara benzer biçimde, algılanan dışsal (örgütsel) prestijin duygusal bağlılık üzerinde iş tatmini ve örgütsel özdeşleşmenin kısmı aracı rolü ile etkili olduğunu göstermektedir. Bulgular ayrıca, iş atatmini ve örgütsel özdeşleşmesi olan çalışanların, çalıştıkları kurumu daha prestijli görme eğiliminde olduklarına işaret etmektedir. Çalışmada araştırma bulgularının yorumuna ve bu kapsamda yürütülecek gelecek çalışmalara ilişkin ömerilere de yer verilmiştir.
Anahtar Kelimeler:
Algılanan dışsal prestij , duygusal bağlılık, örgütsel özdeşleşme,iş tatamini, itibar, hiyerarşik regresyon analizi
Abstract
Perceived external prestige (PEP) is an interesting topic in the organizational behavior literature, due to its role on constitutes positive attitudes and behaviors. The purpose of this paper is to study the mutual interaction between employees’ perception of the external prestige of their working organization and their attitudes toward organization in Turkish context. The results showed that impact of PEP on affective commitment is partially mediating by job satisfaction and organizational identification which was overlap with western research finding. We also discover a relationship that employees who have job satisfaction and identification tend to see their organization more prestigious and more favorable. Implications of the findings and suggestions for future studies are also discussed.
Keywords: perceived external prestige, affective commitment, organizational identification, job satisfaction, Reputation, hierarchical regression analysis
66093 kez görüldü, 2683 kez indirildi.